IVANA MULC

(1937. – 2022.)

 

U zadnjim danima 2022. godine svoje je ovozemaljsko putovanje završila dugogodišnja suradnica Staroslavenskoga instituta, cijenjena kolegica i draga prijateljica mr. sc. Ivana Mulc.

U Institutu zaposlena od 1. ožujka 1963. gospođa je Mulc čitav radni vijek posvetila Rječniku crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije marljivo sudjelujući u svim etapama njegova nastajanja: od ekscerpiranja spomenika i izrade kartotečne građe za Rječnik do obrade, uređivanja i redigiranja građe. Uz mr. sc. Mariju Klenovar, kao član Uredništva i njegov tajnik, bila je među najzaslužnijima što je prvih četrnaest sveščića Rječnika, koji su tiskani od 1991. do 2007. godine, ugledalo svjetlo dana, a uz Biserku Grabar i Franju Većeslava Mareša utvrdila je njegovu metodologiju, odnosno načela njegove izrade.

Osim rada na Rječniku Ivana Mulc redovito je sudjelovala na znanstvenim i stručnim skupovima posvećenima hrvatskomu crkvenoslavenskom jeziku ili glagoljici te je iz toga područja objavila i nekoliko znanstvenih priloga. Brojne manje priloge objavljivala je uglavnom u časopisu Staroslavenskoga instituta Slovo.

Radni vijek u Staroslavenskome institutu gospođa je Mulc provela u predanome, ustrajnome i samozatajnome radu posvećenome hrvatskoglagoljičnim tekstovima, odnosno stvaranju i skrbi oko kartotečne građe za Rječnik, koja je i danas još uvijek nenadomjestivo polazište većine književnih i jezičnih istraživanja hrvatskoglagoljičnih tekstova. U leksikografskoj obradi hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika odlikovala se dobrim poznavanjem i istančanim razumijevanjem smisla izričaja i značenja riječi u njihovu kontekstu te temeljitošću kojom je sve iscrpno provjeravala i propitivala.

Kolege sa Staroslavenskoga instituta pamtit će je, među ostalim, po uzrečici Sveta strpljivost!, koja ponajbolje opisuje njezin radni etos, a trenutačni suradnici »njezina« Rječnika prema izreci – mudrome podsjetniku: Riječ je kao neobrađena koža, kako je nategneš, takva će i ostati!

Počivala u miru Božjemu!

Mr. sc. Ivana Mulc (druga zdesna u donjemu redu) s kolegama sa Staroslavenskoga instituta.