Međunarodni znanstveni skup »GLAGOLJAŠTVO – BAŠTINA, TRADICIJA, INOVACIJA«

Zadovoljstvo nam je i čast najaviti međunarodni znanstveni skup »Glagoljaštvo – baština, tradicija i inovacija« (Krk, 20. – 22. listopada 2022.) kojim slavimo 70. obljetnicu postojanja Staroslavenskoga instituta u Zagrebu i 120. obljetnicu osnutka njegova prethodnika, Staroslavenske akademije u Krku.

Protekle visoke obljetnice (1992., 2002., 2012.) obilježili smo znanstvenim skupovima koji su se pokazali vodećom platformom u predstavljanju glagoljaštva kao jednoga od temelja hrvatske povijesti te jednoga od najistaknutijih segmenata hrvatskoga doprinosa europskoj kulturnoj povijesti.

I ovom nam je prilikom čast okupiti vodeće hrvatske i svjetske istraživače hrvatskoglagoljske i ukupne ćirilometodske baštine na otoku Krku, kolijevci hrvatskoga glagoljaštva.

Zahvalni smo što ovogodišnji skup uživa visoko pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora i financijsku podršku Grada Krka, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranske županije.

Raduje nas što su nam se u organizaciji skupa pridružili Krčka biskupija, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo te Slovanský ústav Akademie věd ČR.

Neka nam i ova znanstvena svečanost, kao njezine prethodnice, otkrije nove dosege hrvatskih glagoljaša, rasvijetli dubinu njihove uronjenosti u (crkveno)slavensko, mediteransko i europsko kulturno nasljeđe te nas upozna s potencijalom njihove baštine u sadašnjosti i budućnosti.

(Mrežna stranica skupa dostupna je na: https://stin.hr/glagoljastvo2022/.)