Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u školama

 Priredio: Igor Medić

Dragi učitelji i nastavnici,

dragi zaljubljenici u glagoljicu,

budući da je 22. veljače 1483. godine dovršen tisak prve hrvatske otisnute knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, koju stoga često jednostavno nazivamo hrvatskim Prvotiskom, Hrvatski je sabor 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Toga dana u 18 sati preko Zooma svi zainteresirani moći će uživati u tri znanstveno-popularna predavanja istraživača sa Staroslavenskoga instituta koja će ove godine, u povodu 540. obljetnice njegova nastanka, biti posvećena upravo hrvatskomu Prvotisku. Više o tome saznajte na poveznici: https://stin.hr/celebration/vecer-hrvatske-glagoljice-i-glagoljastva-u-cast-prvotisku/.

No znajući da će mnogi od vas tijekom veljače više nastavnih sati posvetiti temama koje su povezane s početcima hrvatske pismenosti i s hrvatskom glagoljičnom baštinom, htjeli bismo vas uputiti u materijale koje možete iskoristiti u nastavi i koji su već dostupni na mrežnim stranicama Staroslavenskoga instituta!

Na poveznici https://stin.hr/glagoljica/ nalaze se osnovne informacije o glagoljici i o njezinu mjestu u povijesti hrvatske kulture, a na poveznici https://stin.hr/obrazovne-igre/ pronaći ćete čak osam zabavnih igara za učenje glagoljičnih slova.

Svi koji žele naučiti više o hrvatskome glagoljaštvu, trebaju slijediti poveznicu https://stin.hr/temeljne-znacajke-glagoljastva/, a oni koji bi voljeli čuti kako zvuči glagoljaško pjevanje, to mogu na ovome mjestu https://stin.hr/glagoljasko-pjevanje/.

Na stranici posvećenoj Misalu kneza Novaka (1368.), jednoj od najljepših hrvatskih glagoljičnih knjiga, koja je poslužila i kao predložak kad se priređivao Prvotisak, slijedeći poveznicu https://stin.hr/novakov-misal/virtualno/index.html možete krenuti na virtualno putovanje na kojemu ćete s učenicima istražiti sudbinu te rukopisne knjige. Ako raspolažete s više vremena, nemojte propustiti razgledati cijelu virtualnu izložbu o Misalu kneza Novaka na poveznici: https://stin.hr/novakov-misal/.

Upućujemo vas i na nekoliko znanstveno-popularnih radova o glagoljici i o glagoljaškoj baštini u nastavi, koji vas mogu potaknuti pri osmišljavanju nastavnih aktivnosti za svoje učenike:

– Biserka Draganić, Glagoljično pismo i hrvatska glagoljaška baština u odgojno-obrazovnome sustavu Republike Hrvatske 

– Josip Mihaljević, Zabavna glagoljica 

– Daria Lazić, Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u školama 

– Ivan Pandžić, Digitalna glagoljica

– Igor Medić, Pristupi temi hrvatskoga srednjovjekovlja u srednjoškolskoj nastavi Hrvatskoga jezika

Za kraj, poslužite se nastavnim listićima s prigodnim glagoljičnim zadacima za malene i velike koje su priredili naši znanstvenici Igor Medić i Ana Mihaljević.

Nastavni listić GLAGOLJICA za malene

Nastavni listić GLAGOLJICA za velike

Djelatnici Staroslavenskoga instituta žele vam zanimljive, poučne i zabavne nastavne sate!