Staroslavenski institut dobio priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice

22. veljače, koji se u Hrvatskoj obilježava kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, ujedno je i datum koji središnja hrvatska knjižnica, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, obilježava kao svoj dan. I ove ga je godine svečano proslavila u svom prostranom predvorju.

Proslava je, među ostalim, uključivala i dodjelu Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Nagrade i priznanja glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu, dr. sc. Ivanke Stričević. Među trima dobitnicima potonje nagrade je i Staroslavenski institut, koji je na svečanosti predstavljala ravnateljica dr. sc. Vida Vukoja.

Nagrada je rezultat uspješne suradnje NSK i Staroslavenskoga instituta. Prošle je godine ta plodna suradnja bila najuočljivija u izdanju faksimila hrvatskoga Prvotiska, tj. Misala po zakonu rimskoga dvora, otisnutoga 22. veljače 1483. godine.

U svom je govoru zahvale dr. sc. Vida Vukoja, među ostalim, istaknula:

»I ove godine, na dan na koji je 1483. godine objavljena prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora, pisana hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom i glagoljičnim pismom podsjećamo se bitne uloge glagoljice i hrvatskoga glagoljaštva za hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Hrvatska povijest jezika i pisma, pismenosti i knjige, svojim bogatstvom i otvorenošću svjedoči o sprezi onoga našega, baš hrvatskoga, i zajedničkoga europskog.

Sjetimo se, hrvatska povijest jezika i pisama ima tisuću godina usporedne i isprepletene kulture glagoljice, hrvatske ćirilice i latinice te tisuću godine latinskoga, hrvatskoga crkvenoslavenskoga i narodnoga ili, kako kažemo stručnim jezikom, organskoga hrvatskog jezika.

Dva od tih triju jezika i pisama potpuno ili djelomično pripadaju ili su prisutni u hrvatskome glagoljaštvu. To su dva slavenska pisma: glagoljica i hrvatska ćirilica te hrvatski crkvenoslavenski i narodni hrvatski jezik.

Ova cijenjena kuća čuva više od tisuću dokumenata glagoljične i hrvatskoćirilične pismenosti. Zahvaljujemo, stoga, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na tome što je prepoznala nastojanja Staroslavenskoga instituta u području istraživanja i njegovanja hrvatskoga glagoljaštva.«

Čestitamo Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici na stoljećima marljivoga djelovanja i radujemo se budućim suradnjama!