Glagoljaštvo – baština, tradicija, inovacija

međunarodni znanstveni skup

Krk, 20. – 22. listopada 2022.

Zadovoljstvo nam je i čast najaviti međunarodni znanstveni skup »Glagoljaštvo – baština, tradicija i inovacija« (Krk, 20. – 22. listopada 2022.) kojim slavimo 70. obljetnicu postojanja Staroslavenskoga instituta u Zagrebu i 120. obljetnicu osnutka njegova prethodnika, Staroslavenske akademije u Krku.

Protekle visoke obljetnice (1992., 2002., 2012.) obilježili smo znanstvenim skupovima koji su se pokazali vodećom platformom u predstavljanju glagoljaštva kao jednoga od temelja hrvatske povijesti te jednoga od najistaknutijih segmenata hrvatskoga doprinosa europskoj kulturnoj povijesti.

I ovom nam je prilikom čast okupiti vodeće hrvatske i svjetske istraživače hrvatskoglagoljske i ukupne ćirilometodske baštine na otoku Krku, kolijevci hrvatskoga glagoljaštva.

Zahvalni smo što ovogodišnji skup uživa visoko pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora i financijsku podršku Grada Krka, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranske županije.

Neka nam i ova znanstvena svečanost, kao njezine prethodnice, otkrije nove dosege hrvatskih glagoljaša, rasvijetli dubinu njihove uronjenosti u (crkveno)slavensko, mediteransko i europsko kulturno nasljeđe te nas upozna s potencijalom njihove baštine u sadašnjosti i budućnosti.

Važni datumi

Rok za slanje sažetaka: 15. ožujka 2022.

Međunarodni znanstveni skup: 20. – 22. listopada 2022.

Polazak autobusa iz Zagreba za Krk: 20. listopada 2022. u 7:00 ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski (Trg Stjepana Radića 4, Google maps lokacija: https://goo.gl/maps/VpBvyGywAPnDpDJu8).

Rok za predaju radova: 30. travnja 2023.

Upute za oblikovanje radova: Slovo – upute autorima

Zbornici radova s prijašnjih skupova

Karta

crkva sv. Kvirina i Hotel Dražica, Krk

fmovies