U Noć istraživača s Otoka glagoljice

Europska noć istraživača inicijativa je Europske komisije unutar akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA) s temeljnim ciljem popularizacije znanosti. Održat će se 27. rujna 2019. u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a prethodit će joj brojna preddogađanja.

Dvogodišnji hrvatski program (2018./2019.) provodi 18 akademskih i neakademskih ustanova u Republici Hrvatskoj, s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao koordinatorom. Dok je prošla godina bila posvećena oživljavanju kulturne baštine, ove se godine naglasak stavlja na ideju o važnosti očuvanja kulturne baštine za budućnost.

Staroslavenski institut, središnja hrvatska akademska ustanova za proučavanje glagoljaštva, pridonijet će hrvatskom projektu virtualnom izložbom i prigodnim intereaktivnim igrama tematski vezanima za jedan neliturgijski hrvatskoglagoljski zbornik.

Dok su prošlogodišnje aktivnosti bile vezane liturgijski Misal kneza Novaka (1368.), ove se godine predstavlja jedan mlađi kodeks koji svojim bogatim sadržajem neliturgijskoga štiva otvara vrata u unutarnji svijet srednjovjekovnoga čovjeka.

Projekt posredovanja toga drevnoga rukopisa pomoću digitalnih medija najprije će biti predstavljen na glagoljskom otoku Krku, na kojem se nalazio prije nego je postao predmetom znanstvenoga istraživanja.

Suradnici Staroslavenskoga instituta u hrvatskom izdanju Noći istraživača – Ivan Botica, Blanka Ceković, Sandra Požar, Andrea Radošević (koordinatorica) i Ana Šimić – ove godine u projekt ulaze obogaćeni prošlogodišnjim iskustvom oživljavanja glagoljske kulturne baštine u “Googleovoj galaksiji” kao i iskustvom poticajne suradnje s lokalnom zajednicom.

Vezane vijesti:

Turneja po Lici s knezom Novakom

Misal kneza Novaka u Europskoj godini kulturne baštine i Europskoj noći istraživača

Europska noć istraživača sa Staroslavenskim institutom