Dr. sc. Ana Mihaljević nagrađena Državnom nagradom za znanost

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost na sjednici je održanoj 16. prosinca 2021. godine donio Odluku o dodjeli Državnih nagrada za znanost za 2000. godinu. U četiri je kategorije (Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za znanost, Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i Godišnja nagrada za znanstvene novake) dodijeljena ukupno 31 nagrada.

Među nagrađenima u kategoriji znanstvenih novaka je i znanstvenica Staroslavenskoga instituta, suradnica na Odjelu za Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije, dr. sc. Ana Mihaljević.

U obrazloženju Odbora za podjelu Državnih nagrada za znanost za dr. sc. Anu Mihaljević piše:

»Dr. sc. Ana Mihaljević, znanstvena suradnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu, članica je Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo i suradnica na projektu Retrodigitalizacija i interpretacija hrvatskih gramatika do ilirizma – RETROGRAM, koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Godine 2020. objavila je knjigu Hrvatskoglagoljični tekstovi prevedeni s latinskoga i tri znanstvena članka. Knjiga je nastala na temelju njezina doktorskoga rada. Objavljena je u zajedničkoj nakladi Hrvatske sveučilišne naklade i Staroslavenskoga instituta. To je prva knjiga koja je posvećena utjecaju latinske sintakse na sintaksu hrvatskoglagoljskih prijevoda u hrvatskoj filologiji. Knjiga sadrži mnogobrojne nove relevantne znanstvene spoznaje o sintaksi hrvatskoglagoljskih tekstova. Premda je riječ o mladoj znanstvenici, objavljena knjiga zajedno s trima popratnim radovima odražava iznimnu filološku zrelost, zavidnu razinu analitičnosti i metodičnosti te uzoran znanstveni diskurs. U opsežnom članku Službe u čast sv. Tomi Becketu u hrvatskoglagoljskim brevijarima, Slovo 70: 155-190, Ana Mihaljević donijela je iscrpnu kontrastivnu jezičnu analizu prijevoda latinskoga teksta u 21 brevijaru s opširnim kritičkim aparatom.«

Poštovanoj i dragoj dr. sc. Mihaljević čestitamo na vrijednoj nagradi i radujemo se njezinim budućim rezultatima.