Žgombić se vratio kući

S obzirom na temeljnu ideju ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj – očuvanje kulturne baštine za budućnost – suradnici Staroslavenskoga instituta osmislili su virtualnu izložbu i interaktivne igre posvećene jednom od najznamenitijih neliturgijskih glagoljskih kodeksa, Žgombićevu zborniku (16. st.).

Izložba je predstavljena na Otoku glagoljice – Krku, na kojem se kodeks nalazio prije nego je prešao u istraživačke ruke Ivana Milčetića, a onda svoje konačno boravište dobio u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

U skladu s temeljnim ciljem Noći istraživača, popularizacijom znanosti, izložba je prvo predstavljena najmlađima, i to onima iz Osnovne škole Malinska-Dubašnica 23. rujna 2019. godine.

S obzirom na to da se Žgombićev zbornik svojevremeno nalazio u samostanu sv. Marije Magdalene u Portu (u današnjoj Općini Malinska-Dubašnica), krčki su školarci sa zanimanjem zavirili u prigodnu digitalnu inačicu „svoga“ drevnoga glagoljskog kodeksa te poslušali popratna izlaganja autora izložbe – Ivana Botice, Blanke Ceković, Marije-Ane Dürrigl, Sandre Požar, Andree Radošević i Ane Šimić.

Promociji se pridružila i znanstvenica s Instituta za etnologiju i folkloristiku Maja Pasarić, koja je predstavila rezultate svoga istraživanja posvećenoga odnosu čovjeka i životinja u sjevernoj Europi. Riječ je o poslijedoktorskom istraživačkom projektu financiranom individualnom stipendijom akcije Marie Skłodowska-Curie.

I ovaj je odlazak na Krk, kojem se uvijek iznova valja vraćati, bio prilika za obostrano učenje i plodno druženje svih uključenih. Osim ljubavi prema glagoljaštvu, povezala ih je i želja za istraživanjem, stvaranjem i mijenjanjem.

Svi oni koji se prepoznaju u tim vrijednostima, dobrodošli su na ovogodišnju Noć istraživača u Hrvatskoj, koja će se održati 27. rujna u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Iz medija:

Ususret Europskoj noći istraživača (malinska.hr)

Vezane vijesti:

“Žgombićev zbornik” za Noćne istraživače 2019. godine

U Noć istraživača s Otoka glagoljice