Izlaganje na konferenciji „Preaching in liminal areas of Medieval Western Christianity. Similarities, connections, contrasts“ (Cluj, Rumunjska)

Suradnica dr. sc. Andrea Radošević sudjelovala je na konferenciji Sveučilišta Babeș-Bolyai u Cluju

Konferencija Propovijedanje u graničnim područjima srednjovjekovnoga zapadnoga kršćanstva (sličnosti, povezanost, razlike) održavala se 20. i 21. svibnja 2022. na Sveučilištu Babeș-Bolyai u Cluju u organizaciji Centra Tran.script, sveučilišnoga istraživačkog centra za diplomatiku i srednjovjekovnu dokumentarnu paleografiju, i Austrijske akademije znanosti.

Na njoj je suradnica projekta Andrea Radošević održala izlaganje Divković’s sermon collection Besjede between its Latin sources and later 17th century compilation o povezanosti Besjeda bosanskoga franjevca Matije Divkovića i kompilacije propovijedi pašmanskoga benediktinca i glagoljaškoga pisca Benedikta Košćičića iz 17. stoljeća.

Košćičić je gotovo cijeli život proveo u samostanu sv. Kuzme i Damjana u Tkonu na otoku Pašmanu, a iza sebe je ostavio nekoliko kurzivnom glagoljicom ispisanih rukopisa, među ostalim i jedan kraći prijepis Lucidara, svojevrsne srednjovjekovne enciklopedije znanja. Jedan je od onih glagoljaša koji su u svoje rukopisne knjige među ostalim prepisivali i Divkovićeve tekstove.