„Bogu na svom jeziku“ – i u Senju

Nakon Rima, Zagreba i Štrigove, izložba Staroslavenskoga instituta “Bogu na svom jeziku. Baština rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu” stigla je i u Gradski muzej Senj.

Izložba, koju potpisuju znanstvenici Staroslavenskoga instituta dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Kristijan Kuhar i dr. sc. Sandra Požar, prvi je put postavljena 2018. godine u Rimu, zahvaljujući inicijativi Nevena Pelicarića, veleposlanika RH pri Svetoj Stolici, te financijskoj potpori Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva kulture i Staroslavenskoga instituta. Povod je tada bila 1150. godišnjica dolaska sv. Konstantina Ćirila i Metoda u Rim te papin blagoslov njihove misije među Slavenima i slavenskih bogoslužnih knjiga.

Zahvaljujući višegodišnjoj plodnoj suradnji Grada Senja i Staroslavenskoga instituta, kojoj se posebno posvetio dr. sc. Botica, izložba je svečano postavljena u Noći muzeja, 31. siječnja 2020., u Gradskom muzeju Senj.

Zainteresirane Senjane i njihove goste na otvorenju su redom pozdravili ravnateljica Gradskoga muzeja Senj Blaženka Ljubović, ravnateljica Staroslavenskoga instituta dr. sc. Vida Vukoja, dr. sc. Botica u ime autorskoga trojca te savjetnik-koordinator za kulturu i društvene djelatnosti Mislav Bilović.

Postavom ove izložbe Senj nastavlja njegovati svoj glagoljaški kulturni identitet kojemu pečat daju koliko Senjska ploča iz XII. st. i biskup Filip koji je od pape Inocenta IV. u 1248. ishodio dopuštenje za glagoljanje u Senjskoj biskupiji toliko i slavna senjska tiskara s kraja XV. i početka XVI. st. s drugim nezaobilaznim točkama glagoljaškoga nasljeđa.

U Senju će se izložba prigodno zadržati do 22. veljače 2020., dana koji od prošle godine obilježavamo kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Vezane vijesti:

“Bogu na svom jeziku” – i u Međimurju

Završeni dani hrvatskoglagoljske baštine u Rimu

Hrvatskoglagoljski “urbi et orbi”