“Evo nam velikana duha i uma!”

“Evo nam velikana duha i uma!”

1. lipnja 2018. godine na povijesnom glagoljaškom tlu otoka Krka otkrivena je spomen-ploča Vjekoslavu Štefaniću, marljivom istraživaču hrvatskoglagoljske baštine te jednom od utemeljitelja i bivšem ravnatelju Staroslavenskoga instituta.

Spomen-ploča postavljena je prigodom proslave blagdana Pohođenja Blažene Djevice Marije svetoj Elizabeti u Dragi Bašćanskoj, rodnom mjestu Vjekoslava Štefanića, inicijativom mještana Drage Bašćanske, kojima je pomoć u organizaciji postavljanja i otkrivanja ploče s radošću i zahvalnošću pružio Staroslavenski institut.

O Štefaniću je nadahnuto zabilježio mons. Antun Toljanić: „Evo nam velikana duha i uma! Neka bude ponos Dragi Bašćanskoj, svima nama, posebno uzor mladima da se upornim učenjem i radom s ljubavlju, bez obzira na veličinu rodnoga mjesta i obiteljskih mogućnosti, može radošću, vjerom i ponosom obdariti svoje obitelji, rodno mjesto i domovinu Hrvatsku.“ (Iz deplijana)

Svečanost otkrivanja ploče predvodili su predsjednik mjesnoga odbora Drage Bašćanske, gospodin Hrvoje Dragoslavić, i općinski načelnik, gospodin Toni Juranić, a prigodno slovo o životu i djelu Vjekoslava Štefanića održala je akademkinja Anica Nazor. Nakon svečanoga euharistijskoga slavlja predvođenoga župnikom mons. Antunom Toljanićem uzvanicima se obratio i akademik Josip Bratulić. Konačno, uslijedilo je i prigodno druženje i slavlje u organizaciji ljubaznih domaćina.

Slavlju su se pridružili i sadašnji djelatnici Staroslavenskoga instituta na čelu s ravnateljicom. Prije službenoga programa nisu propustili posjetiti Jurandvor, zavičaj Bašćanske ploče, kao ni posljednje počivalište još jednoga nezaboravnog istraživača hrvatskoglagoljske baštine i krčkoga velikana, Branka Fučića.

(A.Š.)