Hrvatska glagoljica kao kôd nacionalnoga identiteta

„Kultura je, uz sport, najsnažnije sredstvo naše afirmacije. Ona je, slikovito rečeno, fotografija na našoj putovnici. U suvremenom, globalno isprepletenome svijetu od presudne je važnosti, pogotovo narodima čije stanovništvo ne prelazi 10 milijuna stanovnika, očuvati jezik, pismo i kulturu kao kôd nacionalnog identiteta.“

Ovim je riječima predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, na svečanom otvorenju izložbe Hrvatska glagoljica istaknula važnost kulturne baštine za identitet manjih, tj. malobrojnijih naroda i nacija.

Kada je o hrvatskoj kulturnoj baštini riječ, malo se toga može mjeriti s ulogom koju su za procvat hrvatske civilizacije imali naši glagoljaši. Zato i ne čude brojne aktivnosti različitih kulturnih i znanstvenih javnih subjekata koje su u ovoj Europskoj godini kulturne baštine i Mjesecu hrvatske knjige posvećene upravo (uglatoj, tj. hrvatskoj) glagoljici i hrvatskoglagoljskoj baštini.

Među njima istaknuto mjesto pripada Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u čijem je predvorju 6. studenoga 2018. godine otvorena multimedijalna izložba Hrvatska glagoljica. U svom je govoru autor i producent izložbe Sandi Antonac na stručnim savjetima i autorskim tekstovima posebno zahvalio Staroslavenskom institutu, tj. našim znanstvenicima Vidi Vukoji, Ivanu Botici, Kristijanu Kuharu i Ani Šimić kao i suradniku Znanstvenoga centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo Tomislavu Galoviću (Filozofski fakultet).

Na otvorenju izložbe prigodnim su riječima i mislima uzvanike pozdravili i ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Tatijana Petrić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te akad. Josip Bratulić.

Izložba će za javnost biti otvorena do 15. prosinca 2018. godine.

Više na poveznici.

(A. Š.)