Misal kneza Novaka u Europskoj godini kulturne baštine i Europskoj noći istraživača

17. svibnja 2017. godine Europski parlament i Vijeće proglasili su sljedeću, 2018. godinu, godinom Europske kulturne baštine, s ciljem poticanja otkrivanja i istraživanja europske kulturne baštine i jačanja osjećaja pripadnosti zajedničkoj europskoj obitelji.

Ne čudi stoga i što je hrvatski projekt Europske noći istraživača 2018./2019., u kojem sudjeluje i Staroslavenski institut, uzeo u obzir važnost tekuće godine, posvetivši svoj dvogodišnji program kulturnoj baštini.

Znakovito je da u 2018. godinu pada i velika obljetnica jednoga od najznamenitijih hrvatskoglagoljskih rukopisa – Misala kneza Novaka (1368.), čiju intrizičnu vrijednost nadograđuje i činjenica da je poslužio kao predložak prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi, Misalu po zakonu rimskoga dvora (1483.).

Suradnici projekta hrvatske Noći istraživača sa Staroslavenskoga instituta (I. Botica, B. Ceković, S. Požar, A. Radošević i A. Šimić) osmislili su prigodnu virtualnu izložbu i interaktivne igre tematski vezane za slavnu knjigu kneza Novaka. Promocija će tih virtualnih sadržaja biti u Novakovu zavičaju, današnjoj Ličko-senjskoj županiji, tj. u gradovima Gospiću i Senju 24. i 25. rujna 2018. godine.

U skladu s jednom od deset europskih inicijativa vezanih za Europsku godinu kulturne baštine, Baština u školama, idemo među najmlađe „glagoljaše“, tj. među osnovnoškolce. Naš je cilj pomoći im da otkriju vrijedna europska blaga i tradicije, u koja neupitno ulazi i hrvatsko glagoljaštvo, a tako i knjiga koju je prije 650 godina uglatom glagoljicom ispisao Novak Disislavić, dvorski vitez hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika I. Anžuvinca.

(A. Š.)

Vezane vijesti:

Europska noć istraživača sa Staroslavenskim institutom

Plakat_NI_Gospić, Senj