Najčuvanija tajna

U organizaciji Katapult promocije i G. A. D. produkcije te uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba od 18. do 27. srpnja 2014. posjetiteljima će se ponuditi bogati sadržaji zagrebačkih gornjogradskih dvorišta koja imaju svoje priče. Pozivamo vas da dođete i u dvorište Staroslavenskoga instituta u Demetrovoj 11, svaki zakazani dan od 17 do 24 sata.

U naše dvorište ulazi se kroz lijep portal. Od Demetrove ga zatvara nekadašnja konjušnica. Po sredini dvorišta, koji je zapravo skladan spoj cvijetnjaka i travnjaka, nalazi se zdenac na kolo s nadstrešnicom pod šindrom. Jedini je takav ne samo na Gornjem gradu nego i u cijelom Zagrebu! Naše dvorište, ugodne tišine i cvjetnoga mirisa, dio je palače Škrlec – Balbi. Palača se s dva uska bočna krila i stubišnim aneksom postupno gradila kroz 18. stoljeće. Cjelovito je sačuvana barokna prostorna struktura koja se odlikuje slojevitošću, kulturno-povijesnim, graditeljsko-tipološkim i arhitektonskim kvalitetama. Od 2003. zaštićeno je kulturno dobro Grada Zagreba. Čuva mnoge znane i neznane priče i tajne barunice Balbi.

Od 1952. godine u palači Škrlec – Balbi nalazi se Staroslavenski institut. Zagrebačka je gornjogradska palača postala tako središnjim mjestom javno znanstvene institucije koja prikuplja, obrađuje i predstavlja blago hrvatske glagoljaške kulture zapažane kroz glagoljično pismo, crkvenoslavensku riječ i glagoljaško pjevanje. Možda ćete u našem dvorištu pronaći „našu najčuvaniju tajnu“!