Održani Dani glagoljice u Senju

Prvoga dana manifestacije, 19. listopada 2018., svi su razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Senja pronijeli glagoljicu na ulice i trgove svoga grada. Na poticaj našega kolege Ivana Botice i prof. Ane Vukelić iz Grada Senja skupa su sa svojim razrednicama, profesoricom likovnoga, pedagogicom i ravnateljicom izradili po jednu drvenu ploču s glagoljskim natpisom određene ulice ili trga te su svi razredi oko 9 sati ujutro odnijeli svoju ploču na njezino mjesto u ulicu ili na trg.

Doista je “moj grad”, kako je kolega Ivan Botica nazvao tu manifestaciju, zablistao “u svojoj glagoljici”. Nakon toga, djeca su se vratila u školu i svaki je razred zanimljivostima javno predstavio svoj ulicu ili trg. Potom je uslijedio već tradicionalni kviz o glagoljici i glagoljaštvu koji se u senjskoj školi održava 21 godinu.

Drugoga dana, 20. listopada, održana je znanstveno-popularna tribina posvećena Misalu kneza Novaka, hrvatskoglagoljskom kodeksu koji ove godine obilježava svoju 650. obljetnicu. Na tribini su izlaganjima sudjelovali djelatnici Staroslavenskoga instituta, dr. sc. Ivan Botica, dr. sc. Sandra Požar i dr. sc. Andrea Radošević te prof. dr. Sanja Zubčić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Više o zanimljivoj glagoljskoj dvodnevnici u Senju možete čitati i gledati na poveznicama:

Senj ovoga vikenda u znaku glagoljice: glagoljica Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj preplavila ulice i trgove

Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u Senju u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka

Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u Senju u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka

Vezana vijest:

Staroslavenski institut na Danima glagoljice u Senju