Post festum: Dan otvorenih vrata Staroslavenskoga instituta

Zanimanje za hrvatsko glagoljaštvo već godinama naočigled raste. Ovih je dana i Hrvatski sabor 22. veljače, dan na koji je 1483. objavljen naš Prvotisak tj. Misal po zakonu rimskoga dvora, proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Želeći primjereno odgovoriti na očitu potrebu da kao središnja akademska institucija za hrvatsko glagoljaštvo pridonesemo njegovanju našega glagoljskoga nasljeđa u suvremenu okružju, po prvi smo put ove godine vrata Staroslavenskoga instituta na cijeli dan otvorili javnosti.

Potrudili smo se i od srca pripremili raznovrstan program. Uključili su se praktički svi naši zaposlenici.

Radosni smo što je naš trud naišao na velik odaziv. Više stotina posjetitelja izmjenjivalo se u grupama i pojedinačno. Došli su nam mnogi učenici, studenti i drugi naši sugrađani, ali i posjetitelji iz drugih dijelova naše Hrvatske (Međimurja) pa i inozemstva (Argentinci, Talijani, Slovenci i Rusi).

Dok su jedni, uz zanimljive štiklece, grupama pokazivali kamene odljeve našega lapidarija, drugi su susljedno održavali predavanja iz glagoljaškoga područja, a treći su – ponajprije mlađe posjetitelje – upoznavali s računalnim glagoljaškim igrama nastalima posljednjih godina.

Od naših smo triju znanstvenica kroz prigodna predavanja čuli mnogo toga o hrvatskoglagoljskim vizijama, o pustolovinama istraživača koji traga za ranije nepronađenim hrvatskoglagoljskim spomenicima i o uvijek intrigantnim stećcima. Čitale su se glagoljaške knjige, prikazana je i objašnjena naša izložba Bogu na svom jeziku koju smo u studenom 2018. bili priredili u Muzeju papinske bazilike Svete Marije Velike u Vatikanu, a kroz virtualnu se izložbu družilo s Novakovim misalom prateći njegove putešestvije.

Kako se pristoji, ni ovom prilikom nismo zaboravili javnost upoznati s naše dvije glavne linije znanstvenoistraživačkoga rada: Znanstvenim centrom izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo i stvaranjem Rječnika crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije.

Događanje je bilo najavljeno i popraćeno kroz programe Hrvatske televizije (Znanstveni krugovi, 19. veljače 2019.; Vijesti iz kulture Dnevnika 2 i Dnevnika 3, 22. veljače 2019.), Radio Sljemena (Kroasan, 22. veljače 2019.), Hrvatskoga katoličkoga radija (Kulturne minute, 21. veljače 2019.; Kulturogram, 25. veljače 2019.) i Radio Knina (22. veljače 2019.).

Radujemo se pripremama za sljedeću godinu!

(V. V.)

Vezane vijesti:

U EPICENTRU GLAGOLJICE na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Staroslavenski institut u Znanstvenim krugovima

CroAsan sa Staroslavenskim institutom