Predstavljen film Mitski i zbiljski glagoljaški velikani

Dokumentarni film »Mitski i zbiljski glagoljaški velikani« predstavljen je u petak, 16. veljače, u dupkom punoj dvorani Ekonomskoga instituta u Zagrebu, u čijem prostoru nakon zagrebačkoga potresa djeluje i Staroslavenski institut.

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, a sniman je 2023. godine u Solinu, Splitu, Poljicima, Ninu i Zagrebu. Posvećen je sv. Ćirilu i Metodu, sv. Jeronimu i biskupu Grguru Ninskom u povijesti, tradiciji, legendi i mitu.

U filmu sudjeluju: Ivan Andabak, Josip Belamarić, Ivan Bodrožić, Neven Budak, Mirko Jankov, Krešimir Jelić, Katarina Lozić Knezović, Joško Marušić, Maja Šeparović Palada, Luka Špoljarić, Julia Verkholantsev te sa Staroslavenskoga instituta Vesna Badurina Stipčević, Kristijan Kuhar, Ana Šimić i Vida Vukoja.

Urednica je filma Marija Vuković Siriščević, redateljica Željka Šešerko, a scenaristica Ana Šimić.

U pozdravnom je govoru ravnateljica Staroslavenskoga instituta Vida Vukoja pozdravila sve prisutne te je posebno zahvalila gospođi Mariji Vuković Siriščević na promoviranju glagoljaške baštine te na uvijek ugodnoj i plodnoj suradnji s djelatnicima Staroslavenskoga instituta. Okupljenim su se ljubiteljima ćirilometodske tradicije i hrvatskoga glagoljaštva obratile i urednica filma Marija Vuković Siriščević, redateljica Željka Šešerko i scenaristica Ana Šimić. One su ukratko predstavile slijed stvaranja filma, od ideje do realizacije te zahvalile svim sudionicima filma i svima zaslužnima za njegov nastanak.

Nakon toga je premijerno prikazan film, a mišljenja i dojmovi dijelili su se u nastavku ugodnoga i vedroga druženja.

Zahvaljujemo vrijednim i kreativnim djelatnicima HRT-a koji su sudjelovali u nastanku filma, svim govornicima u filmu, ustanovama i pojedincima koji su pomagali tijekom snimanja filma i svima koji su nas počastili svojim dolaskom na prigodno prikazivanje filma.

Dragim prijateljima s Ekonomskoga instituta najsrdačnije zahvaljujemo na pomoći u organizaciji toga događanja.

Dokumentarni film Mitski i zbiljski glagoljaški velikani bit će prikazan na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače (četvrtak), u 16,05 na HTV 3.

Nadamo se da će naći put do svih zainteresiranih za bogatu i više od tisućljeća dugu povijest hrvatskoga glagoljaštva.

Nakon premijere na HTV-u, film će biti besplatno dostupan na platformi HRTi. Za registraciju je potrebna samo e-adresa.