Predstavljen “Treći notarski protokol Jura Sormilića (1726. – 1734.)”

U utorak, 19. srpnja u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima (općina Malinska-Dubašnica) predstavljena je knjiga Hrvatskoglagoljski notarijat otoka Krka – notari Dubašnice autora Tomislave Bošnjak Botica, Ivana Botice i Tomislava Galovića. Čini se da su organizatori ovog predstavljanja bili iznenađeni velikim zanimanjem se samo Dubašljana, jer bi bili pripremili veći broj stolica.

Nakon što su braća Nikola i Anton Milčetić (pobjednici u kategoriji sopaca od 16 do 22 godine na nedavnom Susretu sopaca i folklora otoka Krka u Pinezićima) odsopli Mantinjadu, a trio Dubašnica (Marija Bogović, Vera Butković i Ivan Šabalja) otpjevao domaću pjesmu, započeo je program predstavljanja ove hvalevrijedne knjige. Pohvale idu moderatorici Katarini Žic Bužonja ne samo za odlično obavljen „posao“ nego i za izdržljivost jer je dubašljanska narodna nošnja, iako joj prekrasno stoji, poprilično teška i (pre)topla za vrućinu koja je tada bila.

Osim autora, dr. sc. Tomislave Bošnjak Botica, dr. sc. Ivana Botice i dr. sc. Tomislava Galovića, ovu hvalevrijednu knjigu predstavili su urednik knjige mr.sc. Ladislav Dobrica, dr. Milan Radić u ime Povijesnog društva otoka Krka i recenzentica dr. sc. Sanja Zubčić, a prisutne su pozdravili načelnik općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić i akademik dr. Petar Strčić.

Predstavljanje je trajalo točno sto minuta, tako da bi predugo trajalo da pišemo tko je što rekao, makar je bilo više nego zanimljivo slušati sve govornike. Stoga ćemo nešto napisati o samoj knjizi. Većina govornika je istaknula da knjiga nije strogo znanstvena, nego je pisana za sve uzraste i sve staleže, tako da ju sa zanimanjem neće čitati samo znanstvenici, nego i učenici, radnici, domaćice…

Nakladnici knjige su Hrvatski državni arhiv iz Zagreba, Staroslavenski institut iz Zagreba, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Povijesno društvo otoka Krka, a financijski su pomogli Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Općina Malinska-Dubašnica. Sadrži 438 stranica, a priložen je CD s fotokopijama originalnih dokumenata o kojima se govori u knjizi.

Ovo prva knjiga iz serije u kojoj je objavljen najstariji sačuvani protokol, Treći notarski protokol Jura Sormilića (javnoga notara Mletačke Republike) u kojoj su skupljeni pravni spisi. Među njima su darovnice, sporazumi, kupoprodajni ugovori, oporuke i drugi spisi, a zanimljivi su opisi miraza kojeg su nevjeste unosile u brak. Nadamo se da ćemo uskoro dočekati i sljedeće edicije u kojima će biti objavljena vrijedna i bogata arhivska baština ovoga kraja.

Na kraju programa uslijedilo je iznenađenje – nekoliko pjesama otpjevala je nekadašnja dubašljanska klapa Mirakuli koja se za ovu prigodu ponovo okupila nakon gotovo četvrt stoljeća.

Nakon promocije knjige Ernest Fišer iz varaždinske podružnice Matice Hrvatske i općinski načelnik Robert Anton Kraljić u dvorištu Kuće dubašljanske baštine otkrili su bistu prof. Ivana Milčetića Matine. Bista je djelo kipara Ratka Petrića, a Matica Hrvatska i Grad Varaždin poklonili su je Općini Malinska-Dubašnica još 2003. godine i sad je, nakon što je 13. godina stajala u općinskoj vijećnici našla pravo mjesto da bude izložena.

Autor: Milo

Izvor: otok-krk.org