Rimski brevijari u zavičaju hrvatskoglagoljskoga Drugoga beramskog brevijara

Od 4. do 7. listopada 2018. godine u Državnom arhivu u Pazinu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović održat će se međunarodni znanstveni skup Rimski brevijari od 13. stoljeća do Tridentskoga sabora: jezik, pismo, tekst, slika, funkcija, ustroj.

Znanstveni skup okupit će istraživače iz različitih područja srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih studija (tekstologije, jezičnih istraživanja, povijesti, povijesti umjetnosti, liturgije, paleografije, književnosti) koji će raspravljati o temama vezanim za proučavanje brevijara nastalih pod okriljem Rimske Crkve na latinskom kao i na ostalim jezicima tijekom kasnosrednjovjekovnog razdoblja. Cilj je ovoga znanstvenoga događaja rasvijetliti povijesni razvoj rimskih brevijara od 13. st. do Tridentskoga sabora, njihovu uporabu, jezik i pismo, ilustracije, zapise na marginama i sl.

Na znanstvenom skupu sudjeluju znanstvenici iz Hrvatske, Italije, Austrije, Bugarske, Ruske Federeacije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Rumunjske i Slovenije.

Međunarodni znanstveni skup organiziraju Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, Staroslavenski institut u Zagrebu, Državni arhiv u Pazinu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Associazione Archivistica Ecclesiastica u Rimu.

Prvoga dana skupa, nakon svečanoga otvorenja i uvodnih izlaganja, bit će predstavljen prvi dio Drugoga beramskog brevijara (transliteracija+faksimil) koji je nedavno izišao iz tiska kao izdanje u biblioteci Spomenici Staroslavenskoga instituta.

Veselimo se Vašem dolasku!

Promotivne materijale (pozivnicu, program i plakat) preuzmite na poveznici.