Staroslavenski institut na Danima glagoljice u Senju

Tijekom 2018. u svim se zemljama Europske unije na poseban način javno predstavlja i govori o europskoj kulturnoj baštini. Grad Senj na poticaj ravnateljice i djelatnika Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju rado je prihvatio pokroviteljstvo nad Danima glagoljice u Senju koji su se preko 20 godina održavali u navedenoj školi kako bi potaknuo svoje građanstvo na otkrivanje i istraživanje vlastite glagoljske baštine kao vrijedne baštine hrvatskoga naroda koji pripada europskoj obitelji.

Ovaj su put Dani glagoljice u Senju zamišljeni kao dvodnevna manifestacija kojoj je cilj da glagoljica iz školskih prostorija zađe u senjske ulice i bude s ljudima. Prvoga dana 19. listopada 2018. svi će razredi Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju izraditi po jednu ploču s natpisom na glagoljici i postaviti je na pripadajuće mjesto u gradu. Izradu će koordinirati nastavnice i nastavnici škole uz podršku ravnateljice Rosande Bilović, prof., pedagoginje Karmen Boras, prof., znanstvenika Ivana Botice i koordinatorice programskih aktivnosti iz Gradskog muzeja Senj Ane Vukelić, prof.

Drugoga dana 20. listopada 2018., u 11 sati, u Pučkome otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održat će se znanstveno-popularna tribina pod naslovom Misal kneza Novaka: znanstveno-popularna tribina u povodu 650. obljetnice od njegova nastanka. Posrijedi je najstariji datirani hrvatskoglagoljski misal koji je poslužio kao paleografski i tekstovni predložak za prvu tiskanu knjigu u Hrvata Misal po zakonu rimskoga dvora. Susret se organizira u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, krovnom znanstvenom institucijom za hrvatsko glagoljaštvo. Uz znanstvenike iz navedene institucije, koji će najprije predstaviti novu mrežnu stranicu s brojnim linkovima o samom misalu (dr. sc. Sandra Požar), potom povijesni trag o knezu Novaka i njegovoj obitelji (dr. sc. Ivan Botica) i književne prinose iz samoga misala (dr. sc. Andrea Radošević), na tribini će sudjelovati i prof. dr. sc. Sanja Zubčić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će govoriti o jeziku navedenoga misala.

Da nije bilo svećenika glagoljaša Senjske biskupije i njihova biskupa Filipa koji je 1248. isposlovao pravo da katoličko svećenstvo glagolja misu po rimskom obredu, tko zna bi li ikada glagoljica dobila legitimitet unutar Katoličke Crkve. Stoga se nadamo da će dvodnevna manifestacija Dana glagoljice Senju barem malo potaknuti naše građanstvo da otkriva vlastitu baštinu na glagoljici i da je istodobno drži europskom jer naš narod od samih početaka na ovom tlu pripada velikoj obitelji zapadnoeuropskih kršćanskih naroda.

(Ivan Botica)