Turneja po Lici s knezom Novakom

Tekuće, 2018. godine jedna od najznamenitijih hrvatskoglagoljskih rukopisnih knjiga, Misal kneza Novaka (1368.) slavi svoju 650. obljetnicu. Istu obljetnicu slavi i Austrijska nacionalna knjižnica u kojoj se, spletom okolnosti, nalazi taj vrijedni spomenik hrvatske kulturne baštine. S obzirom da je 2018. proglašena godinom Europske kulturne baštine, bilo je jasno čemu će Staroslavenski institut posvetiti svoje aktivnosti u okviru hrvatskoga projekta Europske noći istraživača.

Suradnici na projektu (I. Botica, B. Ceković, S. Požar, A. Radošević i A. Šimić) osmislili su virtualnu izložbu posvećenu Novakovu misalu, koju je programerski izveo Josip Mihaljević. U njoj su na pregledan i popularan način predstavljene sve bitne odrednice i zanimljivosti vezane za kodeks, a pridodan je i zabavni kutak s edukativnim igricama.

S obzirom na činjenicu da je knez Novak Disislavić bio rodom iz današnje Like, za koju je vezana i njegova služba, promocija virtualne izložbe upriličena je u Gospiću i Senju 24. i 25. rujna 2018. godine. Budući da su u zasadama Europske noći istraživača kao i Europske godine kulturne baštine upravo najmlađi jedna od ciljanih skupina, promocije su izvedene kao prigodne radionice za djecu u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću i Osnovnoj školi S. S. Kranjčevića u Senju.

U ugodnom društvu znatiželjnih osnovnoškolaca izveli smo ukupno sedam radionica posvećenih vitezu i ljubitelju knjige Novaku, njegovom kodeksu, neobičnom njegovu putovanju od Nina do Beča, bogatim inicijalima i vještim minijaturama, zapisima žakna Jurja i Šimuna Grebla, ulozi kodeksa u počecima tiskarstva u Hrvatskoj, marljivoj istraživačici kodeksa Mariji s. Agneziji Pantelić i drugim temama koje okuplja taj prvi datirani hrvatskoglagoljski kodeks.

Virtualna izložba, čija je bitna odrednica primjenjivost u obrazovanju, uskoro će biti dostupna i na javnoj domeni. Vjerujemo da će biti dobrodošla svim ljubiteljima hrvatske glagoljske baštine i njezinim istraživačima.

(A. Š.)

Vezane vijesti:

Misal kneza Novaka u Europskoj godini kulturne baštine i Europskoj noći istraživača

Europska noć istraživača sa Staroslavenskim institutom