“Žgombićev zbornik” za Noćne istraživače 2019. godine

Ovogodišnjoj će Noći istraživača (27. rujna 2019.), kao i prošlogodišnjoj, prethoditi brojna znanstveno-popularna događanja s ciljem osvješćivanja zabavne i kreativne dimenzije različitih predmeta znanstvenih istraživanja kao i samoga procesa istraživanja.

Staroslavenski institut, jedan od osamnaest partnera u hrvatskom programu Europske noći istraživača, istraživačku će noć dočekati popularizirajući hrvatskoglagoljski Žgombićev zbornik, znameniti neliturgijski rukopis iz 16. stoljeća.

Povijesti zbornika te njegovim paleografskim, jezičnim i sadržajnim zanimljivostima bit će posvećena virtualna izložba i interaktivne igre koje će javnosti prvi put biti predstavljene 23. rujna 2019. na otoku Krku, gdje se kodeks nalazio prije nego je dospio u ruke svom prvom istraživaču Ivanu Milčetiću.

Uigranoj istraživačkoj družini sa Staroslavenskoga instituta – Ivanu Botici, Blanki Ceković, Sandri Požar, Andrei Radošević (koordinatorica) i Ani Šimić – ove će se godine u projektu pridružiti i Marija-Ana Dürrigl (Staroslavenski institut) te Maja Pasarić (Institut za etnologiju i folkloristiku).

Vezana vijest:

U Noć istraživača s Otoka glagoljice