Zgrada Staroslavenskoga instituta oštećena u zemljotresu

Posljedice velikoga zemljotresa koji je zadesio Zagreb rano nedjeljno jutro 22. ožujka nisu zaobišle ni gornjogradsku palaču Škrlec-Balbi, sjedište Staroslavenskoga instituta.

Nasreću, u Institutu se tada nitko nije nalazio. Stanari u prizemlju zgrade su neozlijeđeni.

Palaču je istoga jutra posjetila ravnateljica Vida Vukoja, utvrdivši da se urušio jedan dimnjak ostavivši otvoreno krovište na tom mjestu, na nekoliko se mjesta srušila stropna žbuka, u tzv. sobi Rječnika razbijeno je prozorsko okno, a po cijeloj je unutrašnjosti popucala žbuka na zidovima i stropovima.

Potrebna je procjena stručnjaka o statičkoj stabilnosti zgrade. Neko je vrijeme mrežna domena bila nedostupna. U glavnu zgradu ne ulazimo do službenoga rješenja statičara. Dvorišna kućica (nekadašnja konjušnica) je u funkciji.

Inače, palača Škrlec-Balbi (18. st.) zaštićeno je kuturno dobro Republike Hrvatske koja je podnijela i veliki zagrebački potres 1880. godine kao i raketiranje Banskih dvora 1991. godine.

Zahvaljujemo svim kolegama, suradnicima i prijateljima Staroslavenskoga instituta na ukazanoj brizi i podršci usred ovih nezahvalnih okolnosti u našem glavnom gradu.

(A. Š.)