Večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva u čast Prvotisku

Hrvatskoglagoljični Misal po zakonu rimskoga dvora najstarija je hrvatska tiskana knjiga, objavljena samo 28 godina nakon Gutenbergove Biblije. To je prvi misal u Europi koji nije otisnut latinicom i latinskim jezikom, nego glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. Prema bilješci na zadnjoj stranici tisak je dovršen 22. veljače 1483. godine i upravo zato Hrvatski je sabor taj dan proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Staroslavenski institut svoju ovogodišnju Večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva posvećuje upravo hrvatskomu Prvotisku obilježavajući tako 540. obljetnicu nastanka toga iznimno vrijednog spomenika hrvatske kulture.

Istraživači Instituta tijekom prošle godine u suradnji s Mozaik knjigom, Katedrom Čakavskoga sabora u Roču te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom pripremili su prvi put nakon 1971. novo izdanje Prvotiska u tri sveska koja sadržavaju faksimil, transliteraciju cjelovitoga teksta s glagoljice na latinicu i popratnu knjigu studija te će svoje spoznaje rado podijeliti sa svima koji su zainteresirani za glagoljicu, za glagoljaštvo i za povijest hrvatskoga jezika i kulture.

U srijedu 22. veljače u 18 sati ponovno otvaramo svoja virtualna vrata preko Zooma kako bismo vam predstavili tri znanstveno-popularna izlaganja, svako u trajanju od 20 minuta:

  • Hrvatskoglagoljični Prvotisak i njegovi sačuvani primjerci (Dajana Ćosić)
  • Tragovi istarske čakavštine u jeziku Prvotiska (Josip Galić)
  • Bilješke po primjercima Prvotiska (Ivan Botica).

Radujemo se vašemu dolasku i čekamo vas na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/409Vgeo.

Srdačno vas pozdravljamo do večeri Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva!