Večer hrvatske glagoljice i glagoljaštva

 

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače) Staroslavenski će institut i ove godine proslaviti večernjim ciklusom od triju mrežnih predavanja.

Ovodišnja su predavanja posvećena Brevijaru Vida Omišljanina.

Napisao ga je pisar Vid iz Omišlja na otoku Krku 1396. godine za crkvu sv. Bartolomeja i sv. Antona u Roču (Istra), a danas se čuva u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču pod signaturom Cod. Slav. 3. Zbog bogatstva svetopisamskih tekstova koji se u njemu nalaze Brevijar je Vida Omišljanina poznat i kao hrvatskoglagoljična Biblija.

Taj veličanstveni kodeks sadržava 468 listova pergamene i teži 8,5 kilograma. Samo za izradu pergamene bilo je potrebno 117 ovaca (tri stada po četrdeset ovaca), a Vidu je za njegov rad isplaćen novac u vrijednosti 7–8 krava ili jedne kuće.

Marljivim radom i trudom znanstvenika i suradnika Staroslavenskoga instituta te u suradnji s centrom Centre of Image and Material Analysis in Cultural Heritage, krajem 2023. godine objavljeno je faksimilno izdanje Brevijara Vida Omišljanina s transliteracijom. Ove godine očekujemo izlazak knjige studija, čime će se upotpuniti trosvezačno izdanje kojim je ovaj vrijedan hrvatskoglagoljični kodeks ponovno postao dostupan Hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti.

Dana 22. veljače u 18 sati posredstvom platforme Zoom održat će se tri izlaganja, svako u trajanju od 15 minuta:

Nakon predavanja održat će se nagradna pitalica, a onaj tko prvi točno odgovori na sva pitanja, bit će nagrađen knjigom Hrvatski crkvenoslavenski jezik.

Pridružite nam se i ove godine u našoj večernjoj proslavi Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva preko poveznice: https://t.ly/MSn1D.