Život sv. Marije Magdalene

Sv. Marija Magdalena, svetica, pokornica i grešnica koja je svojom kosom oprala Isusu noge i koja je Isusovim učenicima prva dojavila vijest o njegovu uskrsnuća jedan je od omiljen likova starije hrvatske književnosti. Njezin je život bio nadahnuće srednjovjekovnih svetačkih legendi, baroknih religioznih poema te raznih drugih tekstova. Smatra se kako je nakon Isusove smrti i uskrsnuća s nekoliko njegovih učenika dospjela do francuske obale, točnije Marseillesa te se potom nakon određena vremena povukla u pustinju.

Slika 1. Putovanje Marije Magdalene, Lazara i Marte.
Crkva sv. Franjce, Asiz, Italija (fotografija: https://www.christianiconography.info/Edited%20in%202013/Italy/magdaleneGiotto.toFrance.html)

Epizoda vezana za njezin boravak u Marseillu gdje pomaže cara da dobije sina tema je tekstova o sv. Mariji Magdaleni koji se u Žgombićevu Ivančićevu zborniku pojavljuju pod nazivom Čtenie s(ve)tie Mari Magdaleni. Ta je verzija Života sv. Marije Magdalene bliska tekstu iz najpoznatije srednjovjekovne zbirke svetačkih legenda - Zlatne legende Jakova da Voragine.

Slika 2. Erhard Altdorfer, Sveta Marija Magdalena i žena princa od Marseillesa, 1519
(fotografija: https://www.flickr.com/photos/66082566@N00/27066775074/)

Slika 3. Naslovnica izdanja Legenda o Mariji Magdaleni iz glagoljskoga Žgombićeva zbornika, Zagreb, 2018. [priredila, transkripcija glagoljskoga teksta Anica Nazor] ; [slike i crteži Vjera Reiser]